Jag har valt att besvara den här frågan i ett eget inlägg eftersom jag ville skriva en liten berättelse.


Om 10 år, hur gammal är jag då? 41 år. Då har jag klämt ut en unge, förhoppningsvis två. Hur gamla de är då är förstås omöjligt att säga men vi låtsas att de har sommarlov.


Det är torsdag, dagen före midsommarafton. Makens sista dag, sedan semester. Han lämnar arbetet tidigare denna dag, packar badväskan och tar med sig barnen samt deras farmor till badstranden.


Där hemma tar jag med mig en kopp kaffe och en smörgås ut i orangeriet som vi har i trädgården. Där sitter jag omringad av härlig grönska och underbara dofter. Smuttar på mitt kaffe och småäter smörgåsen med egenodlade grönsaker på. Jag driver eget inom fotografering och grafisk design, därför har jag även laptopen framför mig. Jag har just blivit klar med en logotyp åt ett företag när en kund kommer och ska bli plåtad i vår trädgård. En timme senare avslutar jag och tar några dagars ledigt.


Vid middagstid kommer mina vattendjur och badkruka tillbaka. Maken sätter igång med sin utsökta pasta carbonara medan barnen följer med mig ut i trädgården för att plocka in grönsaker till middagen. Såklart är katten Britt-Marie hack i häl också, gammal är gumman då.


Efter att middagen är undanplockad väntar en myskväll i soffan för hela familjen. En film och några kittel-attacker senare är barnen utslagna. Maken går ut och vattnar i trädgården medan jag läser godnattsaga. Vi förbereder mat till morgondagens festligheter innan vi också går och lägger oss. En lång stund ligger vi och pratar om allt mellan himmel och jord.Vår bröllopsdag 30 juni 2018

Fredag morgon, midsommarafton och jag vaknar tidigt. Före resten av huset. Jag brygger kaffe och tar med mig kaffekoppen och laptopen ut på farstutrappan. Det är dagg i gräset och blå himmel. Där sitter jag en stund i tystnaden, insvept i en filt och skriver på min bok, fantasin flödar precis som nu. Det kommer två sömniga busungar som gnuggar sig i ögonen och lägger armarna om min hals. Jag serverar dem frukost och sedan myser vi i soffan tills maken vaknar en liten stund senare.


Vi åker hela familjen till parken med barnens farmor och farfar för att se midsommarstången resas och dansa. Efteråt förbereds det långbord hemma i orangeriet, blommor plockas till kransar och till en egen liten midsommarstång. Det vankas knytisfest med vänner och deras familjer. Gästerna droppar in och alla möjliga läckerheter dukas upp på buffébordet. Ungarna jagar varandra i trädgården och när det är dags att sätta sig till bords är finkläderna redan gräsfläckiga, men vad gör det, de har ju roligt. Det pratas, skojas och skrattas enda till midnatt. Några har redan åkt hem och några har stannat kvar och låtit sina barn somna i soffan tillsammans med våra.


När sista gästerna har åkt sätter vi oss på farstutrappan, maken och jag, flätar samman våra fingrar, ler och andas djupt. Vi ser på varandra och vet att vi tänker på samma sak. På hur förbaskat lyckliga vi är.


Egenföretagare, kärlek, familjeliv, skratt och bus i en trädgård fylld med grönska. Varvat med klipphäng, krabbfiske och västkustdoft förstås, för där bor min pappa. Det är vad jag ser om 10 år.

Bästa tipset mot att ta bättre bilder?


Svaret på den här frågan skulle kunna bli hur långt som helst men jag håller mig till två saker som hör ihop lite.


1. Våga vara obekväm! Med det menar jag hur du placerar dig för bästa vinkel. Lägg dig på marken, ställ dig i vattnet, sitt på huk i buskaget o.s.v.


2. Sänk dig till motivets nivå. Nu gäller inte det alltid men det är bra att ha det som riktmärke t.ex. när du fotograferar blommor eller porträtt.

Tips på att redigerings program?


Adobe Photoshop CC (jag betalar 240:- per månad, helt klart värt det), Adobe Lightroom (ca 120:- per månad), GIMP och Pixlr (gratis program),


Jag undrar vad du använder för att redigera dina bilder? Och om du kanske har något tips på redigeringsapp till mobilen? 


På datorn använder jag photoshop CC och det betalar jag för via Adobe en gång per månad. Samt apparna photoshop express, lightroom och HDR Max. Jag tycker de är bäst.


Vilka fotoappar anser du vara de absolut bästa?


Photoshop express, Lightroom och HDR-appar t.ex. HDR Max.

Hur började du fotografera?


Jag har sedan gymnasietiden haft ett stort intresse för digitalt skapande men då var det webbdesign som gällde men det blev ganska enformigt att bara sitta framför datorn. Så när jag var 20 år köpte jag min första digitala systemkamera. Jag älskar att kunna välja när jag vill arbeta inomhus eller utomhus.Vad fotograferar du helst?


Den senaste tiden har det mest blivit natur och porträtt men jag tycker ALLA fotograferingar är roliga och utvecklande på sitt sätt.


Favoritmotiv att fota?


Se svaret ovan. Kan tillägga att jag föredrar att fotografera utomhus då jag upplever en mer levande känsla.

Vad är det roligaste att fota?


Se svaren ovan 🤗


Drömmotiv?


Fjäll!


Hur länge har du varit fotograf?


Jag har fotograferat i ca 10 år men det var ungefär ett år sedan som jag började satsa på det mer som ett yrke.Jobbar du som fotograf? Vilken utbildning har du i så fall?


Jag frilansar vid sidan av annat jobb 😊 Jag har gått en grundkurs i fotografering på Medborgarskolan, utöver det är jag självlärd sedan flera år tillbaka.


Letar du aktivt efter platser att fotografera på, eller fotograferar du i stunden?


Jag har förstås favorit platser där jag fotograferar porträtt. Annars gillar jag att utforska naturen. Händer ju allt för ofta att vi passerar någon vacker plats när jag inte har kamera med mig men då återvänder jag.


Vad är ditt mål med bloggen?


Hmm, jag bloggar för att det är roligt. Jag gillar att skriva, inspirera och vara social med alla fina människor i bloggvärlden.


Vad är det roligaste med att ha en blogg tycker du?


Att skriva och dela med mig av sådant jag brinner för. Samt kontakten med er läsare.


Vad har du för planer för din blogg nuförtiden?


Se svaren ovan 🤗Vad gör du helst på din fritid?


Fotograferar 😉 Gillar också utflykter i naturen med kaffetermos och fika i ryggsäcken. Slukar gärna feelgood-romaner och umgås med nära och kära förstås.


Vad har du för intressen mer än fotografering och bloggen?


Webbdesign och utflykter i naturen.


Har du någon favorit sysselsättning du gillar o göra?


Se svaren ovan 🤗


Hur skulle du beskriva dig med 5 ord?


Glad, ärlig, skojfrisk, ambitiös, driven.


Vad är favorit rese målet du vill åka till? 


I våras var maken och jag i Italien. Rom var helt fantastiskt. Hittills är det en favorit. Just nu skulle jag vilja åka till Paris, London och Madrid. Vi får se var det bär iväg nästa år.Vad ser du mest fram emot i vinter? 


Att fotografera vinteridyller och magiska porträtt 😉


När började intresset för foto och blogg?


Jag tror att intresset får både foto och blogg började ungefär samtidigt. När jag var kring 20 år. Så för 11 år sedan.


Vart ser du din själv om 10 år? 


Den här frågan tänkte jag besvara i ett eget inlägg som kommer postas under nästa vecka.Tack för era frågor och en trevlig helg önskar jag er 💖


Sitter hemma vid vårt mintgröna köksbord med en katt som nos-pussas och lindar in mitt ansikte med sin svans samt en post-it framför mig, där jag igår kväll skrev upp vad jag ska arbeta med idag.


Jag har både digital och analog kalender men när jag arbetar hemma så blir jag faktiskt slarvig och glömmer kolla dem. Vilket resulterar i att jag gör annat istället. Men nu tänkte jag försöka med en annan grej och det är att varje kväll skriva ner vad jag ska göra kommande dag på en post-it och sedan sätter jag den på skärmen där jag har min stationära dator i vardagsrummet.


En av sakerna som ska göras idag är att svara på era frågor från frågestunden. Jag har haft mycket att göra så har tyvärr inte hunnit med det förrän nu. Postar svaren under denna vecka.


Jag har nämnt förut att jag bl.a. arbetar med Influencers of Sweden's medlemsvård samt är Instagram ansvarig. Nu har jag även blivit styrelsemedlem :D Så roligt!


Önskar er en fin vecka!


Anneli Eriksson Sjöblom
Fotograf  och styrelseledamot

 

Du har hittat en driven glädjespridare med ett hjärta som klappar för fotografering. Att fotografera är för mig otroligt stimulerande och lugnande. Jag hamnar liksom i en annan värld där det bara är jag och motivet som existerar.

 

  • Facebook
  • Instagram

© 2019 Copyright - Spinkfinger photography, all rights reserved

Otillåten använding faktureras

  • Facebook
  • Instagram